Amaç Mektubu (Statement of Purpose – SOP) Nedir?
SOP, yurtdışında üniversite yüksek lisans ve doktora başvurularında en önemli kriterlerden biridir. Bu mektup öğrencinin akademik bilgisi ve sosyal becerisinin yanı sıra staj ve/veya iş deneyimlerini vurgulayarak üniversite için ideal bir aday olduğunu yansıtmayı amaçlar. Başvurulan üniversite ve bölümün niye tercih ettiğinizi, gelecekle ilgili planlarınızı yapmak ve hangi konuda çalışmak istediğinizi ifade etmelisiniz. İyi yazılmış bir SOP okul kabulünde çok önemli rol oynamaktadır. Yurtdışı eğitimde başarılı olmak için detaylı bilgi ve ücretsiz danışmanlık isteyin.
Okul Arama
Amaç mektubu yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar
Amaç mektubunuzu İngilizce seviyeniz üst düzeye ulaştığında yazmanızı öneriyoruz.
Master ve Doktora başvurularında SOP iki sayfayı geçmemelidir.
Hitap ettiğiniz kişilerin sahip olduğu pozisyonlarını, ünvanlarını ve onların alanlarında birer uzman olduğunu düşünerek, cümlelerinizi özenli seçmeniz gerekmektedir.
Başvurulan her akademisyen ve branş için farklı bir mektup yazılmalıdır. Kabul almadaki önemli bir husus da başvuru yapılan okulda kiminle çalışılacağını tespit etmektir. Buna karar verildiği takdirde o akademisyenin çalışma konusu ve yayınlarına bir göz attıktan sonra bu mektubu hazırlamak kabul işini kolaylaştırır; akademisyenler kendi sahalarına ilgi duyan öğrencileri seçmek ister.
Mektubun başında üniversite son sınıfta aldığınız branş derslerinin ilginizi çektiğini, çalışmak istediğiniz alanda bilginizi artırmak istediğinizi, bundan dolayı master programına başvurduğunuzu açıkça ifade etmelisiniz.
Yazınızda akademik geçmişinizle ilgili bilgi vermeniz önemlidir.
Varsa aldığınız seçmeli aldığınız dersleri yazıp, o dersleri tercih etme sebeplerinizi yazmalısınız.
Varsa katıldığınız projelerin yazılması size artı puan getirecektir.
Sınıf içi-dışı aktiviteleriniz, liderlik ettiğiniz projeler, gönüllü çalıştığınız anlaşmalarınıza değinmelisiniz. (Örneğin okul gazetesinde çalışma veya sakatlara yardım derneğinde gönüllü çalışma v.b…).
Yapmış olduğunuz bir araştırma varsa bu araştırmayı kiminle yaptığınızı, projenin ana başlığını, sorumluluklarınızı, sonuçları ve tecrübelerinizi belirtmeniz size yine artı puan kazandıracaktır.
Eğer okula ara verdiyseniz veya okulu bitirip bir işte çalışıyorsanız bu kısımda anlatınız. Çalıştığınız şirketi, almış olduğunuz projeleri, katılmış olduğunuz takım çalışmalarını ve bu çalışmaların size neler kazandırdığını, tecrübelerinizi, iş hayatının size neler kazandırdığını, hayatınızda nasıl değişikliklere yol açtığını ve son olarak geleceğe ait düşüncelerinizi kısaca belirtiniz.
Yazınızı pozitif düşünceler ve kendinizden emin bir şekilde bitirmenizin çok büyük yarar vardır. Zoru başaracağınızı, bunun için çok çalıştığınızı ve her türlü güçlük ve zorluğa hazır olduğunuzu, hedeflerinize ulaşmak için alacağınız programın çok önemli olduğunu, kendinizi hazır hissettiğinizi ve programı aldıktan sonra hayatınızda nelerin değişebileceğini belirtiniz.
Education World’ün yurtdışı eğitim danışmanlık tecrübesinden ücretsiz yararlanmak ister misiniz? Danışmanlık almak için bize ulaşabilirsiniz.